fbpx

Panel Diskusija DUGINE PORODICE

U utorak, 5. septembra u Endžio Hab-u održala se panel diskusija “Dugine Porodice”. Preko 25 učesnica učestvovalo je u diskusiji i razgovaralo o položaju duginih porodica u Srbiji sa Aleksandrom Gavrilović i Aleksandrom, predstavnicama grupe podrške Dugine porodice, advokaticom Marjanom Majstorović, pomoćnicom ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivanom Joksimović i Sobodankom Dekić, doktorantkinjom na odseku za sociologiju na Filozofskom fakultetu. Diskusiju je moderirala programska asistentkinja Labrisa, Dušanka Tomašević. 

Aleksandra Gavrilovć govorila je o nastanku grupe podrške za dugine porodice koje žive u Srbiji i kako je njena lična priča motivisala mnoge da se priključe grupi sa željom da saznaju više informacija o načinima ostvarivanja roditeljstva, ali i upoznavanju drugih roditelja iz duginih porodica. “Neformalni susreti, slobodna razmena i povezivanje ono što je najpotrebnije, odnosno sloboda da ova zajednica medjusobno komunicira i deli svoja iskustva”- istakla je Aleksandra. Grupu sad čini preko 30 osoba koje imaju ili nemaju decu i sastaju se jednom mesečno kako bi se družili i razgovarali o različitim temama koje su im u interesu. 

Aleksandra je govorila o problemima sa kojima se susreće kao nebiološka majka, na koji način je percipirana od strane društva i šta je sve potrebno da bi se ti problemi otklonili. Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Joksimović, govorila je o neophodnosti dijaloga sa obe strane i zacrtavanja crvenih linija, kada se govori o usvajanju zakona o istopolnim zajednicama. “Sve vi koje ste se odlučile na ovaj korak ste heroji, kao i vaša deca jer krčite svima put i otapate taj led. A onda treba da postoji zakon koji će da pokaže da je to jedna potpuno normalna stvar”- rekla je Ivana Joksimović.

Slobodanka Dekić komentarisala je istraživanje duginih porodica koje je trenutno u toku a koji su primarni uživaoci ovog zakona, sa zaključkom da porodice žele da im odnos bude regulisan i izjednačen sa svakim drugim heteroseksualnim odnosom. Takođe, kada se govorilo o medijskim istupima, poentirano je da zakon o istopolnim zajednicama donosi faktičko starateljstvo koje takođe treba biti regulisano, te da kao pitanje ne treba biti izbegavano. Marjana Majstorović je dodala da iako postoje alternative regulisanja istopolnih odnosa, one ne garantuju u potpunosti  pravnu bezbednost.

Panel diskusiju organizovao LABRIS, BeogradPride2023

Leave a Reply