fbpx

Otvorena izložba „Obasjaj život“, autora Citero u Beogradu

Izložba „Obasjaj život “, autora Citero otvorena je u utorak, 21. avgusta u 19:00h u Endžio Hab-u. Izložba će biti otvorena za posetioce do 24. avgusta svakog dana od 17:00-21:00h, i ulaz je besplatan. 

Izložba prikazuje LGBTQ+ zajednicu spremnu na život bez straha, u kome je svaki prostor siguran. Kroz pet motiva kvir tematike koje objednjuju ljubav i prijateljstvo, uzajamnu podršku, brigu i negu unutar zajednice odgovaramo na porast nasilja u našem društvu.

Na otvaranju su govorili: Aleksa Milanović (programski koordinator Talas TIRV), i Katya Stojanović (koordinatorka Talas TIRV). 

Polako u medijima, a najpre u mediju filma i tv serija, naša zajednica je  dobila prostor da bude prikazana na pozitivan način, gde naši identiteti i naši životi su prikazani na jedan način koji obuhvata celu našu ličnost a ne samo naše telo, modifikacije tela, već naše celokupno sopstvo i sve naše identitete. Tradicionalni mediji, štampa i televizija i dalje prikazuju trans osobe na izuzetno negativan način, na izuzetno senzacionalistički način, ne samo u Srbiji već širom sveta. Posle takvih reprezentacija, nama ostaje da reprezentaciju preuzmemo u svoje ruke, i da naše identite i naše živote prezentujemo svetu sami. Zbog toga je ova izložba jako važna. 

I na kraju bih istakao da naša zajednica nema puno platformi, a ova galerija je za sve nas jedan siguran prostor i mesto gde se osećamo dobrodošlo i gde možemo biti ono što jesmo. Zato razgovarajte o izložbi, delite, šerujte, diskutujte, pa ako i treba kritikujte”, istakao je Aleksa Milanovic.

Jako je bitno da u ovom momentu imamo izložene radove koji prikazuju kvir radost u najsirovijem momentu na najlakši mogući način i mislim da nas mediji vrlo često prikazuju kao da nema dovoljno prostora za to što jesmo i da uvek moramo da budemo tužni i da moramo da patimo, dok u nama postoji toliko mnogo snage i toliko radosti i jako mi je drago da konačno na ovoj izložbi možemo to i da vidimo”, rekla je Katya Stojanović. 

Izložbu realizuje Kolektiv Talas TIRV. 

Leave a Reply