fbpx

Otvorena izložba „Moja Bosna“, autora Milana Cvetkovića – Cveleta u Beogradu

Promocija knjige i izložba „Moja Bosna“, autora Miloša Cvetkovića Cveleta otvorena je u utorak, 4. jula u 18:00h u Endžio Hab-u. Izložba će biti otvorena za posetioce do 11. jula svakog dana od 12:00h-18:00h, i ulaz je besplatan.

Izložba je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, tj. onim delovima koje je Miloš Cvetković svojim fotografskim hodočašćima uspeo da obuhvati. Njegove fotografije pokrivaju razdoblje od 1992. do 1995. godine i to pre svega istočnu, zapadnu i centralnu Bosnu, ali u knjizi se nalazi i nekoliko fotografija iz Crne Gore i Hrvatske, gde je deo ljudi iz Bosne i Hercegovine završio kao izbeglice, kao i Srbije, gde su završili kao zarobljenici.

Ovo nije sveobuhvatna priča o ratu u Bosni, već pogled jednog ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu. Samo mali deo priče o ratu u kojem je za manje od četiri godine ubijeno oko 100.000 ljudi; u kojem je glavni grad bio u potpunoj opsadi 44 meseca, pri čemu je ubijeno oko 11.000 njegovih stanovnika. Rat u kojem su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili jedini genocid u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, kada su u Srebrenici ubili preko 8.000 Bošnjaka. Rat u kojem su više od tri godine ratovali svi protiv svih, ponekad jedni protiv drugih i pripadnici istih etničkih grupa i u kojem su skoro u svakom selu postojale drugačije slike savezništva, partnerstva i neprijatelja. Rat u kojem je ubijeno oko 40.000 civila.

Na otvaranju su govorili: Sofija Todorović (Programska direktorka YIHR), Slaven Rašković (Menadžer projekta ForumZFD), Miloš Cvetković – Cvele 

Slaven Rašković je istakao da “Ideja je da malo razbijemo taj dominantni narativ koji postoji u svim ovim društvima gde se priča o samo tih par mesta i lokacija i događaja, na vrlo jednostrane načine koji su isključivi prema svima, a mi želimo pokazati da je biti zlo se dogodilo mnogim ljudima, na svim stranama i ako želimo imati bolje odnose u regionu, stvarno moramo na tome dalje raditi.”

“Već dve godine prostor Endzio hab je mesto na kome možete da vidite, čujete, i pogledate neispričane ili zapostavljenje priče koje se ticu proslosti. Ratna fotografija ima moć da nam donese fragmente prošlosti koji nas podstiču na razmišljanje, propitivanje i empatiju, drago nam je da smo kao organizacija koja se bavi izgradnjom veza koje su pokidane ratom i uspostavljanjem trajnog mira, imali tu privilegiju da  ugostimo izložbu “Moja Bosna” upravo u našem prostoru.” rekla je Sofija Todorović tokom otvaranja.

Navodimo jedan odlomak iz uvodnog teksta autora Darka Cvijetića, kao uvod u važnost i značaj ovog fotografskog dela: “Jer pogled je ledio slike da bi pamtio! Takve su fotografije, takav je pogled zaledio Miloš Cvetković, dajući vidu nezaborav, i to tolike jačine da svaki osvrt na njih jest aktivacija mojeg duboko skriva­nog PTSP-a. Rat se ne može preživjeti netaknut, rat je uzidan u oči nove generacije (mojeg djeteta) i precizan je slikopis Cvetkovićevog tkanja po viđenom. Nema nekažnjeno viđenih užasa, nema zaborava za jednom pogledani jad i bijedu ljudsku.”

 Izložbu i promociju knjige realizuje FormZFD, kancelarija u Beogradu.

Leave a Reply