fbpx

Izložba „Zamisli promenu” donosi drugačiju priču o mladima u regionu

Izložba „Zamisli promenu” otvorena je 15. novembra u Endžio habu, tokom nedelje u kojoj je obeležena dvadesetogodišnjica rada Inicijative mladih za ljudska prava. Izložba je otvorena do 8. decembra, a svi zainteresovani posetioci i posetiteljke mogu je posetiti svakog radnog dana u periodu od 15h do 17h.

Izložba „Zamisli promenu” govori o otporu mladih prema narativima koji promovišu mržnju i ilustruje borbu mladih iz različitih generacija koji su se usudili da zamisle drugačiji region. Ovi mladi ljudi vođeni su idejom da su oni ravnopravni članovi i članice svojih društava, a da politička pitanja jesu pitanja o kojima žele da se izjasne.

Programska koordinatorka Inicijative mladih za ljudska prava Ivana Jovanović otvorila je izložbu i posvetila je mladim aktivistima i aktivistkinjama.

„Njihove akcije i inicijative su vratile nadu, nadu da je bolje sutra moguće, jer su oni ti koji rade na tome. Ovo je priča o onima koji su verovali i koji nastavljaju da veruju u promenu”, rekla je Jovanović.

Publici se obratila i zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva ističući posvećenost Evropske komisije kada je u pitanju uključivanje i mobilizacija mladih. Halačeva je čestitala Inicijativi na dvadeset godina aktivizma i borbe za pravednije društvo.

Na otvaranju predstavljena je i monografija Inicijative mladih za ljudska prava koja je pokušala da ispriča priču o 20 godina borbe za miran i bolji region. Monografija u prvi plan stavlja ljude, njihove uspomene, promene, iskustva i borbu. Sačinjena je od kolekcija priča koje su napisane na osnovu razgovora sa onima koje mnogi od sadašnjih članova_ica timova Inicijative i aktivista_kinja nisu nikada upoznali, sa željom da se na jednom mestu prikaže sve ono što često nije obuhvaćeno izveštajima, publikacijama i medijskim nastupima.

Novinarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i urednica monografije “Moja inicijativa / Nisma ime / My Initiative” Ivana Nikolić, osvrnula se na skoro 70 intervjua koje je odradila tokom svog rada na monografiji, ukazavši na hrabrost i neustrašivost aktivista_kinja Inicijative koji su se borili i koji nastavljaju da se bore protiv mržnje i nepravde.

„Rad na monografiji nam je pokazao da je Inicijativa mladih za ljudska prava svi njeni ljudi”, rekla je Nikolić.

*Finansirano od strane Evropske unije.

Leave a Reply