fbpx

Fotomonografija “Kuća na prodaju” autora Ime Szabo otvorena je u Beogradu!

Fotomonografija “Kuća na prodaju” otvorena je u sredu, 08. novembra u 18h. Izložba će biti otvorena za posetioce do 11. novembra, svakog dana od 12:00h-19:00h, i ulaz je besplatan. 

Izložba predstavlja selekciju najvažnijih fotografija koje je Imre Szabo fotografisao tokom svog reporterskog rada na Kosovu i koje pokrivaju neke od najvažnijih dogadđaja na Kosovu u osamdesetim i devedesetim godinama.

“Mali tamo dole je sranje, ali nemoj da slikaš sve loše, šta je razbijeno i to. Slikaj nešto da možemo da ilustrujemo tekstove.” Ovim rečima Mirko Bojić, tadašnji glavni i odgovorni urednik magazina ” Ilustrovana politika”, ispratio Imre Szaba na prvi fotografski radni zadatak na Kosovu 1981. godine, verovatno ne znajući da njegovim slanjem čini izuzetno značajnu stvar za stvaranje jednog od najvažnijih fotoarhiva Kosova u razdoblju od 1981. do 1999. godine.

Izložbu su otvorili Nataša Govedarica, direktorica ForumZFD iz Beograda, Imre Szabo umetnik, i Igor Čoko – GRAIN.

“U prvom planu Savobih ratnih i socijalno angažovanih fotografija prvenstveno su ljudi i groteska nacionalnih podela u nastajanju”, izjavila je Nataša Govedarica.

“Ja sam samo savesno i časno obavljao svoj zadatak fotoreportera na terenu. Nikada nisam radio to sa ambicijom da to bude nešto, eto na kraju je ispala izložba, za koju bih naglasio da nema bilo kakve političke implikacije”, rekao je Imre Szabo na otvaranju izložbe.

“Ovo je po mom skromnom mišljenu jedno od najbitnijih fotoarfiva koje prikazuju stanje na Kosovu skoro 30 godina”, poručio je Igor Čoko.

Izložbu omogućio ForumZFD, predstavništvo u Beogradu i udruženje GRAIN

Leave a Reply