fbpx

Izložba: “Sloboda – Liberty”

U okviru obeležavanja 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, pozivamo vas na otvaranje izložbe ‘Sloboda’ [‘Liberty’], američkog fotografa Rona Haviva, koju priređuje nemačka organizacija forumZFD, kancelarije Sarajevo i Beograd, u partnerstvu sa prijedorskom Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja IKS.

Ron Haviv poznat je širom sveta i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u 100 zemalja sveta i fotografijom ispratio više od 25 ratnih sukoba. Njegove fotografije imaju posebnu težinu i značaj kada je reč o zabeleženim scenama tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a posebno u okolini Prijedora, Banja Luke i Mostara.

Fotografije koje će biti prikazane u Beogradu, tiču se svih strana u ratu. To su autentični dokumenti koji su nastajali kako bi izazvali momentalnu promenu. Sada postoje kao dokazi, kao dokumenti istorije i trebali bi biti podsetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smeru.

Devedesetih je fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu “Krv i med”.

Značajno je istaknuti da su njegove fotografije osvojile brojne svetske nagrade, čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korišćene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

Javnosti je poznata jedna od najautentičnijih fotografija autora Rona Haviva koja je slikana u Bijeljini, 02. aprila 1992. godine i kojom je fotograf upoznao svet sa brutalnošću Arkanovih ljudi.

Leave a Reply