fbpx

Promocija knjige “Žena u okupiranoj Srbiji (1941 – 1944)” autorke Ljubinke Škodrić

U ponedeljak 4. oktobra u 18h, a u sklopu tematkse nedelje koja se bavi problemom seksualnog nasilja u ratu, održana je promocija knjige Promocija knjige “Žena u okupiranoj Srbiji (1941 – 1944)” autorke Ljubinke Škodrić. U svojoj knjizi autorka u pet poglavlja predstavlja društveni položaj žene: pre Drugog svetskog rata (u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji), u Trećem rajhu i okupiranim zemljama Evrope, u Srbiji pod okupacijom, kao i položaj žena kako unutar ravnogorskog, tako i unutar partizanskog pokreta.

Ovom prilikom autorka će se posebno osvrnuti na seksualno nasilje nad ženama tokom Drugog svetskog rata, sa akcentom na Srbiju. O knjizi će govoriti autorka, a razgovor će moderirati Miloš Urošević (Žene u crnom).

Promocija knjige se organizuje u sklopu Globalnog programa “Pojačavanje glasova žena pogođenih seksualnim nasiljem u ratovima na zapadnom Balkanu – kao doprinos kulturi suočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu” u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Ženama u Crnom, a koja se finansira sredstvima Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj a uz podršku medica mondiale i Engagement global.