fbpx

Projekcija filma “Sjećaš li se mene u ropstvu” autorke Ane Manojlović (RTS)

U četvrtak 7. oktobra u 18h u sklopu tematske nedelje koja se bavi problemom seksualnog nasilja u ratu, održana je projekcija filma sećaš li se mene u ratu autorke Ane Manojlović (RTS)

Ispovesti silovanih žena u ratu u BIH: da li je 20 godina bilo dovoljno da se makar o traumama rata može normalno razgovarati?Dve decenije posle rata u BiH, prvi put javnost je mogla da vidi kroz kakve strahote su prošle žene Republike Srpske koje su bile u zaroljebništvu u logorima. Njihova potresna svedočenja objedinjena su u knjizi Naša ispovijest, koja je objavljenja krajem prošle godine. Za Oko magazin su govorile silovane žene iz Zvornika, Bratunca, Broda… Videli smo kako žive i čuli kako su se prema njima neprijatelji ponašali za vreme rata, a kako prijatelji posle rata. Milosti prema njima nije imala ni država.Federacija BiH bar na papiru imala je više empatije prema silovanim ženama u ratu. U ovom entitetu žrtve silovanja dobile su specijalni status, samo nekoliko godina nakon 1993. od kada se seksualno nasilje smatra ratnim zločinom po međunarodnom pravu.

Ipak, taj zakon ne važi za sve žene koje su silovane u BiH, iako su žene svih nacionalnosti preživele jezive stvari. Zajedničko im je što su nakon rata živele na ivici egzistencije i ludila, zajednička im je i patnja, ali im je danas različit status. Šta ih spaja, a šta razdvaja, koliko su im pomogle nevladine organizacije, kako se na dnevno-političkom nivou manipuliše njihovim iskustvima, a kako filmovima?

Autor emisije Ana Manojlović, urednik Gorislav Papić, Radio Televizija Srbije