fbpx

Otvorena izložba „On the Move“

Izložba fotografija „On the Move“ Damira Šagolja, Igora Čoke, Sandre Vitaljić i Gorana Boričića svečano će biti otvorena u subotu, 15. maja 2021. u 18h, u beogradskoj galeriji Енџио хаб (Dobračina 4).


Dvadeset fotografija četiri odabrana autora predstavljaju refleksiju o temeljnim vrednostima Evropske unije, koje smatramo i univerzalno ljudskim. Polazište je delom i Šumanova deklaracija, čija se 71. godišnjica upravo navršila. Šta je ostalo od ovih ideja i ideala, kako živeti ako su oni nedovoljni, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku.
U odgovoru kroz objektive čitamo da je gorući problem nedostatak slobode, posebno slobode kretanja, koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti.


Damir Šagolj, Pulicerom nagrađeni bosanskohercegovački autor, postavlja suštinsko pitanje tretmana ljudi u pokretu, izbeglica i migranata, u društvu onih koje srodno iskustvo imaju u nedavnoj prošlosti.
Igor Čoko, dokumentarista i majstor ulične fotografije, iz (Knina i) Beograda, Damirove tragične junake susreće u neljudskim uslovima skrivališta, pred pokušaj prelaska granice, ili povređene i oterane od tamo gde ih je Šagolj snimio.
Crnogorski fotograf Goran Boričić beleži priče sa margine, nekadašnjih nomada Roma, čiji se snovi o putovanju i boljem, danas doimaju ukradenim. Njegova fotografija ipak čuva nadu da su ljubav i bliskost moguće i kad to uslovi ne dozvoljavaju, ili baš njima uprkos.
Sandra Vitaljić, lično iskustvo imigrantkinje u Švedsku iz Hrvatske, beleži u kolektivni dnevnik sa ženama koje su imale izbor ili su se izborile za pravo življenja u obećanoj zemlji razvijene demokratske prakse. Ova fotografkinja, uspešna kustoskinja i pedagoškinja, izuzetnim senzibilitetom deli narativ i vizual daleko sretniji od prizora postjugoslovenske stvarnosti njenih kolega.


U današnjoj Evropi, zaokupljenom pandemijom koja je još jedna propuštena prilika solidarnosti koja bi iskušenja čovečanstva olakšala svima, u Uniji starih i novih, drugorazrednih članica, u Evropi van Evrope gde je možda većina onih koji će videti izložbu, čemu nežna i uzbudljiva kolekcija fotografija?


Kratka misao vođstva organizacije Amnesty International prilikom osnivanja filmskog festivala o ljudskim pravima: „Slike imaju moć da se probiju kroz ravnodušnost“ – odgovor je produkcijskog tima koji potpisuje ovu postavku.

Grupna izložba autorske ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije realizuje se uz podršku programa „Evropa za građane“, u okviru projekta pod nazivom „ “Različiti putevi – zajedničke vrednosti”“. Ovaj projekat vodi crnogorska organizacija Centar za građansko obrazovanje, u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba, Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forumZFD iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin. Cilj je da se kritički preispitaju deljene evropske vrednosti, iz različitih pozicija naših istorija i sadašnjosti.


Izložba je otvorena svakog dana od 12 do 18h, u periodu od 16. do 22. maja.