fbpx

Otvorena izložba „Mir sa ženskim licem“

Izložba „Mir sa ženskim licem” otvorena je u  Енџио хабу na Međunarodni dan žena, u  8. Marta 2020 godine, s ciljem da se kroz 20 autentičnih ispovesti žena iz raznih delova Bosne i Hercegovine predstavi ženska strana priče o preživljavanju i prevazilaženju posledica rata.

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i nemačke organizacije forumZFD, uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu.

Imajući u vidu da kolektivno sećanje na našim prostorima ne ostavlja prostor za ženska iskustva, jedan od ciljeva izložbe bio je i da se dokumentuje mali deo ženske istorije koja će tako ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Na otvaranju izložbe osim organizatora izložbe, posetiteljkama i posetiocima obratila se i Staša Zajović, predstavnica udruženja “Žene u crnom” iz Beograda, kao i Mara Radovanović i Suvada Selimović, čije su se priče zasluženo našle u postavci ove izložbe.