fbpx

Izložba “Duša Srebrenice” sarajevskog fotografa Midhata Poturovića

03. Jula u Endžio Habu je otvorena izložbe fotografija “Duša Srebrenice”, sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića.

.Fotografije u okviru izložbe “Duša Srebrenice” su nastale tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili deca, sve fotografije su nastale u posleratnom periodu.“Preživeli smo rat, nasledili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Naša obaveza je da svakodnevno gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Ne smemo biti žrtve sopstvene mentalne lijenosti u potrazi za istinom. Generacije mladih moraju da se bore protiv lošeg naslijeđa roditelja, društva i nakaradnog političkog sistema.

”Serijal fotografija “Duša Srebrenice” autora Midhata Poturovića, dobitnik je fotografskog priznanja “Hrvoje Polan”, pokrenutog od strane magazina Grain, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava Srbija i nemačke nevladine organizacije forumZFD kancelarija Beograd, sa ciljem prepoznavanja i podrške autorskoj angažovanoj fotografiji na prostoru bivše Jugoslavije i doprinosu iste razvoju kulture sećanja na prostorima bivše SFR Jugoslavije.

Midhat Poturović rođen je 1985. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Za fotografiju se zainteresovao u ranim studentskim danima i već tada najveće interesovanje pokazuje za dokumentarnu fotografiju. Narednih godina ta znatiželja i želja za prikazivanjem istine prerasla je u profesiju fotoreportera. Rat je dramatično promenio fizičko, ekonomsko i socijalno okruženje u kojem je odrastao. Detinjstvo provedeno u opkoljenom Sarajevu tokom rata u Bosni je jednim delom uticalo na kasnije prepoznavanje fotožurnalizma kao karijere. Svojim radom ističe priče koje podižu svest o važnim temama koje mogu pokrenuti pozitivne promene u društvu. Fotografijama nastoji da podstakne kod gledalaca razmišljajnje, probudi empatiju ili da nadu.Njegovi radovi su pored Bosne i Hercegovine bili izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Mađarskoj, Španiji, Srbiji
i Turskoj. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja od kojih se mogu izdvojiti: International Photography Awards (IPA), Pictures of the Year International (POYi), Balkan Photo Award, Swedish Picture of the Year, UNICEF, BETA fotografija godine, Fokus Award i Fotografija godine u Bosni i Hercegovini.

Izložba će u Endžio habu biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13:00 do 19:00 časova.